De Steenmarter terroriseert Holtum en niet alleen dit prachtige Kerkdorp.

De soort die de marter het meest bedreigd heeft,  heeft zichzelf door een eigen wet onschadelijk gemaakt. Dit is een zegen voor de marter-soort. Hij plant zich door niets meer tegengehouden in hoog tempo voort. Om zijn talrijke jongen te voeden vangt hij met name veel kippen bij boeren. Hij voedt zich vooral ook met muizen.

De marter is niet meer bang van de mens. Hij gaat ook in huizen wonen, op zolder of in een kruipruimte. Daar veroorzaakt zijn geluid veel overlast. Hij heeft scherpe tanden die remkabels, stroomkabels en slangen gemakkelijk doorbijten. Een auto is ’s nachts relatief warm en daarom een geliefde plek om te knagen. Erg veel mensen hebben schade aan hun auto, tot meer dan 1000 euro per schadegeval. Als een remleiding bij het rijden dienst weigert is de schade niet te overzien. In de laatste zomer verongelukte een echtpaar uit Holtum bijna op een Franse snelweg wegens een eerder doorgebeten slang. Tegenmaatregelen die binnen de wet passen hebben geen effect. Voor apparaten die hem met geluid wegjagen is de marter snel immuun. Als hij weggejaagd wordt is er snel een soortgenoot die de lege plaats opvult. Voor spray is hij resistent. Vangen of doden is streng verboden.

De vraag is hoe lang dit moet voortduren. Tot de eerste sterfgevallen met defecte auto’s zich voordoen? Totdat de financiële schade door de burgers niet langer geaccepteerd wordt? Totdat de overlast te gek wordt? Nu de marter als soort hersteld is moet er een grens gesteld worden aan de nadelige gevolgen. Daarvoor moet de wet aangepast worden, zodanig dat de overlast en schade beperkt gehouden kan worden. Als de beschermde status niet opgeheven wordt schiet de ontwikkeling door want de voortplanting gaat snel.

Verzoek aan iedereen die dit leest om te doen wat hem/haar mogelijk is om de wet aangepast te krijgen.

Mensen die ervaringen willen delen of hun steun willen betuigen : stuur een bericht naar steenmarter@buurtplatform-holtum.nl

 

 


Dit bericht is geplaatst in De Steenmarter, Nieuws. Bookmark de permalink.

22 reacties op De Steenmarter terroriseert Holtum en niet alleen dit prachtige Kerkdorp.

 1. Ton Kamps schreef:

  Ik wil nogmaals doorgeven dat ik dank zij de marter in mijn 5 maanden nieuwe auto een schade heb van € 100, — die niet onder de garantie valt en zelf moet betalen.

  Wie geeft nog meer zijn schade op zodat wij balans kunnen opmaken over de geleden schade in ons dorp

  • Harry van rijt schreef:

   Ook ik heb schade geleden door de steenmarter. Deze heeft tot twee keer de bekabeling van de koplampen opgevreten. De totale schade beloopt meer dan
   € 300,- Daarnaast trekt hij alle isolatie van het voorschutbord uit de auto.
   Ik heb een rek met bedrading voor onder de auto, maar als eens vergeten wordt om dit er onder te leggen zit hij meteen weer te knagen. Hier kom je je hele leven niet meer van af. Ik zou willen dat voor deze plaag een oplossing gevonden werd.

 2. Hans Boterenbrood schreef:

  Enige tijd geleden heeft een marter flinke schade veroorzaakt aan de bougiekabels van onze auto waardoor ik deze heb kunnen vervangen. In mijn vorige woning in Limbricht heb ik er één op zolder gehad, met name in de nacht hoorde ik hem vaak, door de aanwezige uitwerpselen kon ik zien dat het een marter betrof. Hij kwam vermoedelijk binnen via de dakgoot. Wij houden kippen in onze achtertuin, deze sluiten we in de nacht op om te voorkomen dat ze worden doodgebeten door een marter in de nacht.

 3. Har Pieters schreef:

  Wij hebben ook de marter al eens in de auto gehad en hij beet ons de kabels
  van de airco en verwarming kapot wat een schade had van ongeveer €200,-.
  Die centen kan je nergens bij terug vragen.
  Er moet dus echt iets aan gedaan worden om die ellende te stoppen.
  Dus ik sta helemaal achter jullie actie.

  Har Pieters
  Velgraafweg 54
  Holtum

 4. H. Knabben schreef:

  Tot drie keer toe heb ik een steenmarter te gast gehad onder de motorkap. Gelukkig heeft hij niet aan kabels en leigingen geknaagd, maar de motorkapisolatie en schutbordisolatie is wel totaal vernield. Als flarden hingen de slierten tussen de draaiende delen van de motor. Twee maal heb ik de isolatie laten vernieuwen (kosten elke keer € 67,00). Vòòr elke vervanging heb ik het motorcompartiment met een hogedrukspuit laten reinigen om daarmee de (lok)geur van de marter te verdrijven. Helaas zonder resultaat. Ik heb de moed opgegeven en rijd nu met aangevreten motorkapisolatie rond. (Het schutbord ligt overigens zó onbereikbaar, dat vervanging van de iaolatie daar niet eens mogelijk is). Wel heb ik ook een rooster gemaakt, dat ik (zo consequent mogelijk elke avond onder de auto schuif. Maar vergeet je ’t een keer, dan kun je er gif op innemen dat de marter weer op bezoek komt; zeker als je de auto ‘s-avonds nog lekker warm weg zet.
  Vraag van mij is overigens wel, wat te doen om de wet aangepast te krijgen? Daar worden in het krantenartikel evenmin suggesties voor aangedragen. Wat is raadzaam?

 5. Hub schreef:

  uitroeien dat beest.
  Toen ik in Sittard woonde heeft me dit al 800 euro aan kabels gekost.
  Nu ik in Obbicht woon al 200 euro.
  Als ik als het donker is het dorp kom inrijden zie ik ze gewoon over de straat lopen.

 6. Jeu Frijns schreef:

  Hi.Heb enkele jaren geleden ook dat probleem gehad en heb een fijn mazig kippengaas gekocht van ongeveer 1.3 mtr. breed en passend tussen de voorwielen en nooit meer last gehad want dan blijft de marter met zijn teennagels aan het gaas hangen en daar moeten ze niks van hebben.Gewoon iedere avond tussen de voorwielen leggen is goedkoper dan schade hebben!Gr.

 7. Mariet Suntjens schreef:

  Ook wij hebben veel overlast van de steenmarters. Elke nacht is het “kermis”, gerommel, gekrijs en geren over het dak.Piepers, spray, draad onder de auto niets schrikt af……………
  De steenmarter is beschermd, maar; ER ZIJN GRENZEN!!!!

 8. nic schreef:

  ik woon op graetheide (born) en heb al 2 keer bezoek gehad van de marter
  2 maal €350 de verzekering heeft dit wel vergoed

 9. pvm schreef:

  Yvonne van Leeuwen
  yvleeuwen@ziggo.nl
  84.28.207.118
  Geplaatst op 3 februari 2013 at 18:24 | In antwoord op Jos Viossers.

  Helemaal mee eens Jos Viossers.

 10. pvm schreef:

  Mevr. Janssen
  tijnj@xs4all.nl
  83.163.44.187
  Geplaatst op 2 februari 2013 at 11:37

  We wonen dan wel niet in Holtum maar in Buchten. En ook wij hebben last ondervonden van de marters in wel in mijn tuin! Op een ochtend, nu 2 jaar geleden, was ons konijn uit zijn hok gesleurd en doodgebeten! Hij was helemaal opengereten, een afschuwelijk schouwspel! Nu zijn we genoodzaakt om in de nacht de nieuwe konijnen binnen te zetten voor hun eigen veiligheid! Nog steeds zie ik sporen in de tuin van de marter in de vorm van ontlasting en voetsporen…….Je kunt je wel voorstellen dat onze kinderen intens verdrietig waren omdat hun maatje er opeens niet meer was. Nog steeds zijn we getraumatiseerd door dit afschuwelijke voorval! En hopen we dit niet nog eens mee te hoeven maken!

 11. pvm schreef:

  Jos Viossers
  josenmarliesvissers@ziggo.nl
  84.28.164.215
  Geplaatst op 3 februari 2013 at 12:31

  Ik begrijp werkelijk niet dat we een dergelijk beestje dat zoveel schade en overlast bezorgt in ons land als een beschermd diersoort (moeten) beschouwen. Echt ongeloveloos.

 12. pvm schreef:

  Jacques stel
  japstel@home.nl
  84.28.200.208
  Geplaatst op 1 februari 2013 at 22:01

  De helaas beschermde steenmarters hebben me al veel ellende gekost. De koelwaterslangen van de auto van mijn vrouw zijn al drie keer vervangen, die van mijn auto ook al een keer. Mijn rubberen platdak (eertijds aangeschaft omdat dit minimaal 30 jaar gegarandeerd werd), is al op vier plaatsen stukgebeten door de knagende onverlaten. Natuur is mooi en moet vooral beschermd en gekoesterd worden. Echter daar waar overlast zodanige vormen oplevert dat have en goed en zelfs levens in gevaar komen, moet ingegrepen worden. De steenmarter plant zich ,bij gebrek aan natuurlijke vijanden, ongebreideld voort en van een natuurlijke situatie is, omdat we nu eenmaal reeds eeuwen in een menselijke leefgemeenschap wonen waarin alle natuurlijke vijanden van de steenmarter reeds eeuwen verdwenen zijn, geen sprake meer.Er is geen plaats voor ongecontroleerde aanwas van steenmarters. Hoogste tijd dus, dat het bestand drastisch uitgedund wordt.

 13. pvm schreef:

  o Neilen
  Desteenmarterenz.
  j.neilen@kpnplanet.nl
  86.80.18.122
  Geplaatst op 1 februari 2013 at 18:43

  Sinds jaren heb ik met grote regelmaat een steenmarter huizen onder de dakpannen aan de voorzijde van mijn woning in Limbricht.De geur, overlast van vliegen en het lawaai is zeer irritant. Met een ladder hebben we soms gave eieren weggehaald en het nest opgeruimd. Lapjes met urine hielpen maar tijdelijk. Omdat je hem meest in de schemering of ‘s nachts ziet, is het afschrikken vaak onbegonnen werk. De buurt heeft veel hinder en schade vanwege kapotgebeten autoslangen. In Nederland mag men weinig doen. Nu heb ik mijn toevlucht gezocht in België(spuitbus ) en als laatste redmiddel kan ik nog gebruikmaken van iets radicaals! Dit is zeker noodzakelijk omdat de mannetjes nu ongeveer hun nesten gaan klaarmaken voor de wijfjes.

 14. pvm schreef:

  beukering
  buurtplatform-holtum.nl/#comment-17
  amstrijk@gmail.com
  81.205.99.76
  Geplaatst op 19 december 2012 at 10:47

  Holtum,18 december 2012.

  Aan het buurtplatform-Holturn

  Graag wil ik hierbij reageren op het krantenartikel “Holtum……en de steenmarter”.

  In de afgelopen jaren is al 2 keer door een steenmarter een kabel en een slang van onze beide auto’s kapotgevreten. Gevolg is de auto laten staan en het garagebedrijf bellen voor reparatie.
  Het heeft mij al ruim € 500,- gekost.
  Door het garagebedrijf is een piepsignaal ingebouwd om de steenmarter af te schrikken, maar dat heeft nagenoeg geen effect.

  Om het de steenmarter moeilijk te maken om in de motorkap te kruipen heb ik een rooster met gaas gemaakt. Consequent moet ik dat rooster elke avond onder de auto schuiven. Een heel vervelende maatregel,die ik elke avond moet uitvoeren.

  Als ik zo in Holturn rondkijk zie ik heel wat woningen een dergelijk rooster in gebruik. De steenmarteroverlast is dus voor heel Holturn een wijdverbreide en ernstige plaag.

  De steenmarter is een beschermde diersoort..Maar…. _ _
  Alles heeft zijn grenzen. Als dier in de vrije natuur volledig akkoord.
  Maar in de bebouwde kom hoort dit dier beslist niet thuis. Daar verricht hij alleen maar ernstige schade aan. Elke actie om in Holturn te komen tot een beëindiging van de beschermde status wordt door mij nadrukkelijk ten volle ondersteund.

  Ik zal in Holturn niet de enige zijn die er zo over denkt. Hierbij mijn volledige ondersteuning voor jullie aktie.

  met vriendelijke groeten,

  J. van Beukering,•
  Apollo-111aan 1,
  6123 BA Holtum.

 15. Marcel Theunissen schreef:

  Beste mede-slachtoffers,
  Ik woon momenteel in Born, en woonde voorheen in Geulle en daarvoor in Borgharen. Kennelijk zijn dit alle drie plaatsen waar de steenmarter zich ook thuis voelt, want het heeft mij onderhand al een vermogen gekost aan reparaties. Zo heb ik al diverse malen kabels en isolatie materialen moeten vervangen. Het probleem is en blijft dat de marter een voorkeur heeft voor nieuwe auto’s, en dan Japanse auto’s. Dit heeft mij ooit een wegenwacht verteld, en toen ik dit aan mijn omgeving vroeg bleek inderdaad dat de mensen met een Japanse auto vaker slachtoffer waren dan anderen. Ook wanneer je je kabels moet vervangen, is het probleem dat de nieuwe kabels weer meer aantrekkingskracht hebben door de geur.
  Ik heb van alles geprobeerd, van piep-apparaten via sprays en rasterwerken het is allemaal maar van tijdelijke aard. De pieptonen worden evenals de spray op een gegeven moment genegeerd. En als hij onder de auto een rasterwerk aantreft gaat ie via de wielkast naar binnen.
  Kortom er moet echt iets gaan gebeuren, het kan zo niet langer. De marter hoeft niet meer beschermd te worden, maar de mensen. Op deze manier breidt de marter zich steeds meer uit en komen er steeds meer slachtoffers!

 16. Wim Schrijen schreef:

  Wat betreft de schade aan mijn auto heb ik twee keer het genoegen gehad dit vreselijke dier op bezoek te hebben schade 300 euro. Bij ons in de buurt zal er geen auto staan die het beest nog niet bezocht heeft door de hele straat zijn de mensen het dier meer dan zat, dus wat mij betreft zo snel mogelijk actie ondernemen zodat er iets gedaan kan worden om het dier te stoppen. Ik denk dat de Overheid een instantie in moet schakelen die de ontwikkeling van de steenmarter moet beperken en zeker in de bebouwde kom, Beschermen o.k. maar er zijn grenzen en wordt er niks gedaan dan gaan de mensen uiteindelijk zelf wat ondernemen.

 17. Jan Weening schreef:

  Ook wij wonende in Buchten hebben de steenmarter op bezoek gehad. Mijn vrouw heeft een polo uit 1982 en daar zijn de kabels van de bobine en verlichting doorgebeten en onder de motorkap van mijn auto heb ik ook al sporen van marters gezien.

  Wat ook heel vervelend is dat ze in de nacht over ons dak rennen met veel geluid overlast. Daarnaast heb ik overdag al oog in oog gestaan met een marter in onze tuin. Dat geeft al aan dat ze niet meer bang zijn voor mensen.

  Wij hopen dat er meer mensen reageren op deze site betreffende overlast van de steenmarter en dat er snel een oplossing komt.

 18. admin schreef:

  W.A.Hoonings schreef:
  6 februari 2013 om 13:00 (Bewerken)

  Ik ben het volledig eens met het artikel in Born-Journaal betreffende de terrorisatie door de steenmarter. Populatie terugbrengen tot er een natuurlijk evenwicht onstaat vindt ik een hele goede zaak, die ik volledig steun. Vangen door particulieren moet wettelijk toegestaan worden; zeker als men door dit beest geterroriseerd wordt.

  groetend,

  W.A.Hoonings

 19. Ron schreef:

  Beste wijkplatform,
  goed initiatief om dit zo op te te pakken. Ik heb de marter reeds enkele malen in de auto en onder het dak gehad. Veel en hoge kosten, omdat ik de isoloatie van het dak moest veranderen en hiervoor dus ook het hele dak moest openen. De Marter had egels, merels, eieren en tennisballen en alles meegesleept. Hierbij ook nog zijn uitwerpselen dus ook veel stank. De verzekering geeft in deze gevallen niet thuis.
  Ik vind dat de beschermde status van het dier moet worden (gedeeltelijk) opgeheven. Wij hebben zelf de natuur uit balans gebracht en krijgen de rekening hiervan.
  Hebben jullie ook al gedacht aan het burgerinitiatief (400000 handtekeningen) zodat de kwestie op de agenda van de tweede kamer moet komen. Dank jullie wel, succes verder, gegroet Ron

 20. Gasparus schreef:

  Wat leven we toch in een raar land. Een beestje zonder vijanden. Brengt onnodig schade toe aan vooral ook persoonlijke bezittingen. En laten we daarbij zeker het volgende niet uit het oog verliezen. Het zou wel eens heel goed mogelijk kunnen zijn, dat over niet al te lange tijd allerlei ziektenverschijnselen zich gaan voordoen. Ik denk hierbij aan bv. ratten en muizen. Die worden wel bestreden maar hebben wel natuurlijke vijanden. Waarom zo’n krom beleid in dit land? Bestrijden die beesten nu het (misschien) nog kan!

 21. Jos schreef:

  Geheel eens met voorgangers, Steenmarters zijn misschien leuk om te zien maar knagen de hele boel door. Het gegeven dat ze in woonwijken leven en zaken doorbijten geeft aan dat de populatie te sterk is doorgegroeid, dit dient in evenwicht gebracht, burgers zouden mogen ingrijpen en de overheid zou moeten ingrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *